مطالعه و معرفی آثار تاریخی و هنری دوره ی قاجار در شهرستان رفسنجان
قالب: Word
تعداد صفحات: 227
چکیده
بنای خانه ی حاج آقا علی در قاسم آباد رفسنجان واقع گردیده ،که از نظر معماری دارای اهمیتی به سزا است. قدمت آن حدود 180 سال است و برای ساخت آن از عناصر و مصالح بومی که به مقتضای زمان در مناطق کویری موجودبوده ،استفاده گردیده است. نحوه ی قرار گیری هر بخش از ساختمان نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی و آب و هوا در نظر گرفته شده است. در این پژوهش سعی گردیده، تا ضمن معرفی خانه ی حاج آقاعلی،تزیینات آن به ویژه نقوش گچ بری ،آجرکاری و… نیزمورد بررسی قرار گیرد. این بررسی شامل: مواد و مصالح(گچ)، نوع نقوش(گل، گلدان و طرحهای اسلیمی، هندسی و جانوری)، تناسب و اندازه در اشکال، کادربندی، تأثیرگرفتن از دوران متعدد، مقایسه با گچ بریهای زمان ها و مکان های دیگر، نگاه فرهنگی و باور اعتقادی به نوع نقوش، رنگ بندی، نوع اشکال هندسی و مفاهیم آن ها ،که همراه با مدارک و مستندات تصویری مربوطه می باشد. دراین پژوهش با استفاده ازروش توصیفی-تحلیلی وبرپایه ی مطالعات میدانی از طریق مشاهده وعکاسی از بنای موردنظر،مصاحبه با استادان وکارشناسان این حیطه وبازدیدهای مکرر ومشاهده ی نمونه هاواستفاده از اسناد کتابخانه ای به گردآوری اطلاعات پرداخته شده است.
از آن جایی که در زمینه ی تزیینات این بنا ،تحقیق جامعی صورت نگرفته است؛این پژوهش می تواند ضمن معرفی ویژگی هاومفاهیم زیبایی شناسانه ،راه گشای طراحی های نوین، برای نسل جوان باشد.
واژگان کلیدی :آثارتاریخی و هنری، دوره ی قاجار، شهرستان رفسنجان، قاسم آباد،آرایه ها ی تزیینی، گچ بری و آجرکاری، خانه ی حاج آقاعلی.