دسته: سایر
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 79 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 26
دانلود مقاله رشته صنایع غذایی
بررسی راهکارهای ارتقای کیفیت نان
(مطالعه موردی:استان اردبیل)
مقدمه
نان یکی از ارزانترین و مهمترین مواد غذایی مورد استفاده انسان می باشد، گرچه با ارتقاء سطح زندگی در کشورهای پیشرفته از میزان مصرف نان کاسته شده است، لیکن نان هنوز هم بخش عمده ای از انرژی روزانه مردم کشورهای مختلف و بویژه اقشار کم درآمد جامعه را تأمین می کند .در کشور ما نیز نان بعنوان اصلی ترین منبع تغذیه مردم، نقش ویژه ای در الگوی تغذیه ای ایفا می کند و علیرغم تغییرات اساسی و ایجاد تنوع در مواد خوردنی ، کماکان ماده اصلی در سبد غذایی خانوارهای ایرانی است و بخش عمدهای از نیازهای انرژی و پروتئین بدن افراد را تأمین می کند، بطوری که روزانه حدود 50- 40 درصد انرژی دریافتی و 45 درصد پروتئین مصرفی در جامعه ما از طریق نان تأمین می شود.
ضایعات گندم، آرد و نان یکی از مشکلات مهم کشور ما است که ظاهراً همه از آن اطلاع دارند و برای کاهش آن تلاش میکنند ولی واقعیت آن است که مسئولین ذیربط هنوز عمق و اهمیت واقعی مشکل را در نیافتهاند. اگر درک دقیق و عمیق از این مشکل وجود داشت برنامهریزی بهتری برای استفاده از علوم و تکنولوژی در مراحل تولید گندم و آرد و تهیه نان و توزیع آن صورت می گرفت.
از نقطه نظر اقتصادی، بالاترین میزان یارانه کشور به نان اختصاص دارد و این در حالیست بنابه اظهارات مسئولین و دستاندرکاران و گزارشهای روزنامهها حدود 20 تا 25 درصد نان تولیدی برای مصرف انسان، بصورت های مختلف دورریز شده و یا از چرخه مصرف صحیح خود خارج میشود و به این ترتیب سالیانه میلیاردها تومان ضرر و زیان به بودجه جاری دولت وارد می آید. از طرف دیگر این ضایعات به طرز نامناسبی و در شرایط کاملاً غیربهداشتی جمع آوری و به مصرف غذای دام از جمله گاو می رسد که با توجه به کپک زدگی بخش قابل توجهی از این ضایعات و تولید مایکوتوکسین های مختلف نظیر افلاتوکسین ها که از سموم قارچی بوده و دارای خاصیت سرطانزایی برای انسان و دام می باشند، وارد شیر و دیگر فرآورده های لبنی شده و موجب بروز مشکلات بهداشتی عدیده برای مصرف کنندگان می گردد.
با توجه به اینکه نان قوت غالب مردم در کشور ما میباشد و پارامترهای کیفی نان نقش مهمی در سلامتی و رضایت مصرف کنندگان دارد، لذا بمنظور شناخت وضع موجود و ارائه راهکارهای بهداشتی برای بهبود کیفیت نان، مطالعه حاضر در ارتباط با استان اردبیل انجام گرفته است.
کلمات کلیدی:
نان
ارتقای کیفیت نان
پارامترهای کیفی نان
تعریف نان
نان به آن دسته از غذاها اطلاق می شود که با پختن، بخارپز کردن و یا سرخ کردن خمیری که متشکل از آرد و آب است، تهیه می شود. در بیشتر خمیرها نمک هم لازم است و معمولاً از یک ماده برای ور آمدن خمیر نان استفاده می کنند.در تهیه نان به غیر از نمک، مخمر، روغن و آب، و گاهی برخی ادویه جات، از انواع غلات استفاده می کنند و انواع بسیار متفاوتی از نان را عرضه می نمایند.
نان در سراسر دنیا، یک غذای اصلی محسوب می شود. معمولاً از آرد گندم خمیری تهیه می کنند که به کمک خمیر مایه، ور می آید و حجمش زیاد می شود و در نهایت درون تنور یا فر آنرا می پزند. معمولاً از آرد گندم در تهیه نان استفاده می کنند، چون میزان گلوتن آن بسیار زیاد است (که سبب حالت اسفنجی و تردی نان می شود). اما گاهی آرد گندم سیاه، جو، ذرت و جو دوسر هم یا به تنهایی یا مخلوط با آرد گندم در تهیه نان به کار می روند.
فهرست مطالب
1- مقدمه … 2
2- تعریف نان… 3
3- ور آمدن خمیر نان… 4
4- تاریخچه نان… 4
5- نان در فرهنگ های مختلف … 5
7- مقایسه سرانه مصرف نان در ایران و جهان… 5
8- سرانه مصرف نان در استان 6
9- جایگاه یارانه آرد و گندم در کشور… .. 7
10- ضایعات نان… 8
11- میزان ضایعات انواع نان… .. 9
12- عوامل موثر در عدم کیفیت نان… 9
13- صنعتی شدن ؛ راه برون رفت ضایعات نان … 15
14- سیاستهای جدید دولت در حمایت از تولید نان صنعتی … 17
15- نتیجه گیری و پیشنهاد … 18
16- منابع … … 23
17- پیوست ها … 24
قیمت فایل فقط 17,000 تومان برچسب ها :