بخش اول / مفهوم تشبیه ((تلک الامثال نضربها للنّاس لعلّهم یتفکّرون)) این مثالها را برای مردم میزنیم باشد که تفکر کنند. روابطی که انسانها با هم دارند از لحاظ کمیت و کیفیت متفاوت است، مثلاً روابط دو عضو خانواده، دو عضو فامیل، دو دوست، دو همکار، دو همسایه و … از جنبه های مختلف کیفی و کمی در یک
دسته بندی: علوم انسانی » علوم اجتماعی
تعداد مشاهده: 498 مشاهده
فرمت فایل دانلودی: rar
فرمت فایل اصلی: doc
تعداد صفحات: 54
حجم فایل: 33 کیلوبایت
بخش اول / مفهوم تشبیه
((تلک الامثال نضربها للنّاس لعلّهم یتفکّرون))
این مثالها را برای مردم میزنیم باشد که تفکر کنند.
روابطی که انسانها با هم دارند از لحاظ کمیت و کیفیت متفاوت است، مثلاً روابط دو عضو خانواده، دو عضو فامیل، دو دوست، دو همکار، دو همسایه و … از جنبه های مختلف کیفی و کمی در یک حد و اندازه نیستند، اما بالاترین و آخرین حد روابط چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی بین دو فرد از دو جنس مخالف، تحت عنوان زن و شوهر بوجود می آید. تنوع و گستردگی روابط میان آن دو قابل مقایسه با هیچکدام از روابط دیگر نیست، هم از لحاظ میزان وقتی که با هم صرف می کنند که در بالاترین حد است و هم از لحاظ میزان فعالیت و تلاشی که برای یکدیگر دارند که در منتهی درجه است و هم از لحاظ میزان نزدیکی و انسی که با یکدیگر دارند که در اوج قرب به یکدیگر هستند و هم از لحاظ میزان نیازی که طرفین به یکدیگر دارند که آنهم در حد بیشترین احتیاج است و همینطور از جنبه های دیگر.
از اینرو شباهتی فراوان بین نسبتی که همسران با هم دارند بانسبتی که انسان با لباس خویش دارد احساس می شود و این یکی از معارف بلند قرآنی است که حضرت حق ـ جلّ و علا ـ آن را در قالب یک تشبیه ساده بیان نموده است.
از لحاظ میزان همراهی که همسران با یکدیگر دارند مثل لباس است که همیشه و همه جا با انسان است، از لحاظ میزان نزدیکی همسران به یکدیگر که شبیه نزدیکی بدن به لباس است، از لحاظ میزان تلاش و فعالیت طرفین برای یکدیگر که دقیقاً مثل لباس انسان است که هم انسان حافظ لباسش است و هم لباس حافظ انسان، از لحاظ میزان احتیاجی که همسران به یکدیگر دارند دقیقاً مثل نیاز انسان به لباس است و …