دسته: سایر
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 47 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 10
دانلود مقاله رشته اقتصاد
نقش بازار سرمایه در برابر با بازار پول
چکیده
صنعت بانکداری و بازارهای سرمایه تحت تأثیر رقابت روزافزون، وضع مقررات و جهانیشدن دستخوش تغییرات بسیار گسترده شده است. این تغییرات در اقتصادهای نوظهور بهمراتب دامنهدارتر از اقتصادهای توسعهیافته است.بازارهای مالی که عرضهکنندگان وجوه را به متقاضیان آن پیوند میدهند، بهطور قراردادی به بازارهای پول و سرمایه تقسیم میشوند. بازار پول ابزارهای مالی کوتاهمدتتر و بازار سرمایه ابزارهای مالی درازمدتتر را معامله میکنند. این تقسیمبندی اعتباری است، وگرنه میدانیم که مثلاً وامهای رهنی 30 ساله را بانکها، و اوراق قرضة حتی 3 ساله را بورسها معامله میکنند که به ترتیب محصولات بازار پول و سرمایهاند.
معماری سیستم مالی رابطة نسبی بانکها و بازار سرمایه را تعیین میکند. بسته به گرایش بازارهای مالی به بازار پول یا سرمایه، آن نظامها را «بانکپایه» یا «بازارپایه» مینامند. بیشتر کشورهای در حال توسعه بانک پایهاند که واسطهگری قدرتمندی دارند، و بیشتر کشورهای توسعهیافته بازارپایهاند که در پی واسطهزداییاند. این نوشتار به اختصار بررسی میکند که کدامیک از این دو معماری برای کشورها مناسبتر است.توسعة سیستم مالی تجهیز سرمایه و رشد اقتصادی را تسهیل میکند. رابطة سیستمهای مالی و عنصر رشد نیز محور دیگر بحث در این گفتار است. تأثیر سیستم مالی بر رشد به تجهیز پساندازها محدود نیست، بلکه بسط نقدشوندگی، تخصیص منابع، مدیریت ریسک، پایش مدیریتی و تسهیل تجارت سایر مجراهایی است که عامل رشد میشود.
تأثیر متقابل بانکها و بازار سرمایه را میتوان در سه رابطة رقابت، مکملبودن، و تکامل مشترک تعریف کرد. در این گفتار درخصوص این سه حوزة تأثیر بحث میشود و محصولات مشترک اختلاط دو بازار پول و سرمایه نیز توضیح داده میشود. در این مسیر، به تحول صنعت بانکداری اشاره میشود. حوزة بانکداری تجاری و سرمایهگذاری متمایز میشود و بانکداری سرمایهگذاری با تفصیل بیشتری به بحث درمیآید و نقش آن در توسعة بازار سرمایه تبیین میشود. از مجرای این نهاد نیز به نحوة همکنشی بازار سرمایه با بانکها اشاره خواهد شد.
کلید واژهها:
بازار پول
بازار سرمایه
معماری سیستم مالی
همکنشی بازارهای پول و سرمایه
مقدمه
بازارهای مالی بهطور اعتباری و قراردادی (نه ماهوی) به دو بازار پول و سرمایه تقسیم میشوند. بازار پول براساس تعریف، ابزار مالی کوتاهمدت با سررسید زیر یک سال ارائه میکند و بازار سرمایه براساس تعریف، ابزار مالی بلندمدتتر از یک سال ارائه میکند. بنابراین، مهمترین وجه تمایز این دو بازار به سررسید ابزار مالی برمیگردد؛
درعینحال، ابزار اعتباری و نهادهای فعال در این دو بازار نیز با یکدیگر بسیار متفاوتاند. تأکید میشود تقسیمبندی بازارهای مالی به دو بازار یادشده اعتباری و قراردادی است. کم نیستند بانکهایی که وامهای رهنی 30 ساله میفروشند، و مشتریانی که در بورسها اوراق قرضة یک ساله میخرند. شرکتها برای سرمایهگذاری بلندمدت به بانکها مراجعه میکنند و برای تأمین سرمایه در گردش گاهی به بورسها مراجعه میکنند. بنابراین، نمیتوان تقسیمبندی سیاه و سفیدی از بازار پول و سرمایه ارائه کرد، و از اینروست که معمولاً بازارهای مالی را تحت پوشش واحدی قرار میدهند و در بحث از نظارت بر بازارهای مالی، «مقام ناظر واحد» را مطرح میکنند، چرا که تقسیمبندی بازار مالی به دو بازار پول و سرمایه چندان شفاف نیست.
فهرست مطالب
جایگاه بازار سرمایه و نقش آن در تقابل با بازار پول در جمهوری اسلامی ایران[1] 1
چکیده 1
کلید واژهها: 2
واسطهگری بانک و بازار 3
نظریۀ معماری سیستم مالی 5
نتیجهگیری 8
منابع و مآخذ 9
قیمت فایل فقط 7,000 تومان برچسب ها :