دسته: کارشناسی ارشد
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 2072 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 26
مقاله رشته محیط زیست با عنوان دسترسی پذیری عناصر سنگین در خاک منطقه یک شهرداری تهران
Bioavailability of heavy metals in Tehran Soil
(Municipality No.1)
چکیده
یکی از مسائلی که امروزه حائز اهمیت زیادی است آلودگی هوا و خاک در جوامع شهری و صنعتی مانند شهر تهران میباشد. محدوده وسیعی از ترکیبات معدنی و آلی سبب آلودگی خاک میگردد. مهمترین ترکیبات معدنی آلاینده، فلزات سنگین هستند. غلظت بالای عناصر سنگین ناشی از فعالیتهای انسانی مانند ترافیک، احتراق سوختهای فسیلی و… منجر به تنزل کیفیت محیط زیست شهری و اثرات سمی در سلامت بشر میشود.
در این مقاله میزان دسترسیپذیری عناصر سنگین وانادیم، کادمیم، کبالت، سرب، نیکل، روی و مس در خاک اندازهگیری شد. برای این منظور 8 نمونه خاک از چهار کاربری مسکونی، تجاری، پارکها و بزرگراههای منطقه یک تهران انتخاب گردید. نمونهها مورد تجزیه کامل قرار گرفته و توسط AAS اندازهگیری شدند. نتایج نشان میدهد غلظت کلیه عناصر نامبرده به استثنای سرب، کبالت و کادمیم پایین است. بالاترین و پائینترین میانگین غلظت عناصر به ترتیب مربوط به دو عنصر وانادیم و کادمیم میباشد. همچنین بر طبق نتایج آنالیز خوشهای منشأ این عناصر به دلیل ضریب همبستگی بالا با نیکل و وانادیم، بنزین مصرفی خودروها است. پس از آن نمونهها تحت آزمایشات دسترسی پذیری زیستی قرار گرفته شد. نتایج نشان میدهد دسترسی پذیری زیستی عنصر سرب از سایر عناصر بیشتر و میزان جذب هیچ یک از عناصر به حد آستانه مسمومیت گیاهی نرسیده است.
کلمات کلیدی:
محیط زیست شهری
دسترسی پذیری زیستی
عناصر سنگین
خاک شهری
گیاهان
مقدمه
یکی از انواع آلودگیهای محیط زیست، آلودگی خاک است. خاک به عنوان پالاینده طبیعت محسوب شده و به دلیل برخورداری از خواص فیزیکی، شیمیایی و زیستی علاوه بر اینکه تأمین کننده مواد غذایی میباشد، خاصیت تصفیه کنندگی نیز دارد. در نتیجه تجمع هرگونه مادهای که سبب کاهش قابلیت استفاده از خاک گردد، آلودگی خاک گویند. بر اثر فعالیتهای مختلف انسانی خاک دچار آلودگی میشود(Alloway, 1995). در طول دو دهه گذشته مشکل آلودگی عناصر سنگین در خاک بسیار حائز اهمیت بوده است. خصوصاً ورود این عناصر به خاک شهری در نتیجه فعالیتهای انسانی مانند تردد خودروها، ترافیک، فعالیتهای صنعتی، دفن مواد زائد شهری یا لجن فاضلاب، احتراق سوخت و… منجر به مشکلات جدی در محیط زیست شهری شده است. افزایش تقاضا جهت حفاظت از محیط زیست و بازسازی زمین منجر به انجام پژوهشهایی روی غلظت کل عناصر سنگین و دسترسیپذیری زیستی این عناصر در خاک شهری شده است.
(Ge et al., 2000). ارزیابیهای زیست محیطی نشان میدهد که فلزات سنگین از لحاظ زیستی در دسترسند و قابلیت جذب شدن را دارند. در اکثر موارد این امر توسط گیاهان انجام میشود.
جذب این عناصر توسط گیاهان راهی است جهت ورود آنها به زنجیره غذایی. یعنی با مصرف گیاه توسط جانوران، این عناصر نهایتاً به بدن انسان راه مییابند. اما در بسیاری موارد جذب عناصر توسط گیاه سودمند است و موجب رشد گیاه و پاکسازی خاک میشود(Karbassi&Bayati,1386). فلزات سنگین در خاکها به اشکال مختلف با قابلیت جذب متفاوت توسط گیاهان وجود دارند. این عناصر به فرم کلوئیدی، فاز محلول و یا به شکل یونی در خاک میباشند و ارتباط نزدیکی با اسید هومیک و رسهای آلی دارند. شکلهای حلال آنها معمولاً به صورت یونی و یا غیریونی (کلاتهای آلی و کمپلکس) میباشند. حلالیت فلزات در خاک توسط pH، مقدار فلز، ظرفیت تبادل کاتیونی، مقدار کربن آلی، اکسیداسیون ترکیبات معدنی و پتانسیل احیاء کنترل میشود. به نظر میرسد pH بیشترین تأثیر را بر حلالیت و
نگهداری فلزات در خاک دارد.
فهرست مطالب
چکیده 1
کلمات کلیدی 2
مقدمه 3
منطقه مورد مطالعه 6
روش تحقیق 7
شکل 1- نقشه منطقه یک تهران (Cartography &Geogrphy Institute, 1386) 9
نتایج و بحث: 10
جدول 4- ضریب همبستگی بین عناصر سنگین اندازهگیری شده در خاک منطقه یک تهران 17
شکل 2- دندوگرام آنالیز خوشهای در خاک منطقه یک شهرداری تهران 19
نتیجهگیری 19
جدول 5- معرفی گونههای گیاهی مقاوم به آب و هوای تهران و مؤثر در گیاه درمانی (Hinman, 2005) 20
Reference: 25
قیمت فایل فقط 21,000 تومان برچسب ها :