دسته: سایر
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 71 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 28
تأثیر نظام اجتماعی و اقتصادی بر دوگانگی نهاد خلافت و سلطنت در دوره آل بویه
چکیده:
این مقاله سعی دارد، بر خلاف نگرشهای رایج، تا حد امکان، رابطه «نظام اجتماعی و اقتصادی» با «نظام حکومتی» و تأثیر این دو بر یکدیگر در دوران آل بویه، را مورد بررسی قرار دهد، با توجه به این رویکرد، در این تحقیق سعی شده به سئوال اساسی این دوره که عبارت است از؛ دلایل عدم خلع خلیفه سنی توسط حاکمان شیعی مذهب بویه پاسخ داده شود،
فرضیه اصلی این مقاله آن است که توضیح دهد دلیل اصلی عدم خلع خلیفه توسط بویهیان، تأثیر و توانمندی «نظام اجتماعی و اقتصادی» بر دوگانه شدن جایگاه نهاد خلافت و سلطنت از یکدیگر بوده، که قبل از دوران آل بویه به وجود آمده و امیران آلبویه خواسته یا نا خواسته به آن تن دادند، این بررسی، تحلیلهای سنتی را درباره وجود انگیزههای سیاسی و فرصتطلبی و تسامح طلبی حاکمان آل بویه را نادیده میگیرد و توضیح میدهد که دلیل عدم خلع خلیفه، توانمندی «نظام اجتماعی و اقتصادی» حاکم در جامعه عصر عباسی بود. این نظام که از زمان «نهضت ترجمه» شکل گرفت، بستر دوگانگی میان نهادهای دنیوی و اخروی را فراهم کرد و آل بویه تنها تداوم دهنده آن شدند.
کلیدواژه:
آلبویه
یونانی گرایی
نهضت ترجمه
دوگانگی خلافت و سلطنت
زمینههای اجتماعی و اقتصادی
مقدمه:
ورود آل بویه به بغداد در سال 334 ﻫ. ق/946م، نوید دوره تازهای را میداد، که آنها وارث دورهای شدند که زمینههای آن، از قبل شروع شده بود.ریشههای دگرگونی اجتماعی به قبل از ورود آل بویه به بغداد برمیگشت. نهضت ترجمه که از زمان مأمون عباسی (198ﻫ.ق/813م) تشدید گردید، باعث گسترش این دگرگونی بود. افکار یونانی (ناسوتیگرایی) در جامعه رو به رشد عباسی گسترش یافت، و این امر به نوبه خود بر اندیشههای اجتماعی تأثیرگذار بود. این اندیشههای متفاوت که سابقهای در جهان اسلام نداشت، بر روی عدهای از نخبگان و اندیشهوران آن روز تأثیر عمیقی به جا گذاشت و متن جامعه را نیز دچار دگرگونی ساخت.
ویژگی اندیشه یونانی، تأکید بر جهان بینی غیردینی (و نه ضددینی) بود، این دیدگاهی بود که در عصر عباسی کاملاً تازه و در عین حال جذاب بود. اولین گروههایی که در جامعه عباسی به افکار یونانی جذب شدند؛ دانشوران، درباریان، وزیران و ادبا بودند. این افراد که جزو طبقات مرفه اجتماع آن زمان محسوب میشدند میتوانستند با امکانات خود، محافل و مجالس بسیاری را راهاندازی کنند. این محافل و مجالس که گاه و بیگاه (اما مداوم) برگزار میشد، توانست گروههای مختلف جامعه را در بر گرفته و تأثیر آن را از سطوح بالای جامعه خارج و به متن اجتماع وارد کند.
فهرست مطالب
تأثیر نظام اجتماعی و اقتصادی بر دوگانگی نهاد خلافت و سلطنت در دوره آل بویه 1
چکیده: 1
کلیدواژه: 2
نتیجه گیری: 23
منابع 26
قیمت فایل فقط 14,000 تومان برچسب ها :